• darkblurbg
  Bertine ten Brinke

Over mij

Ik ben Bertine ten Brinke; ik ben geboren in 1967 en moeder van vier dochters. Mijn jeugd bracht ik in Friesland door, na de middelbare school vertrok ik naar het Westland om daar de opleiding tot Z-verpleegkundige te gaan doen. Vijftien jaar heb ik daar als verpleegkundige in de gehandicaptenzorg gewerkt.

Door een persoonlijk verlies ben ik in 2003 een nieuwe richting ingeslagen; ik heb de opleiding tot rouw- en verliestherapeut gevolgd en ben een eigen praktijk gestart.

Sinds een paar jaar ben ik teruggekeerd naar mijn wortels en woon ik weer in Friesland. Hier kom ik thuis: ik ervaar ruimte en stilte, hier kan ik tot de horizon kijken.

Als je me vraagt wat mij typeert, komt bij me op dat ik altijd overal lichtpuntjes zie en dat ik duidelijk aanwezig ben in het hier en nu. Ik ben gek op dieren, de stilte en het buitenleven, ik hou van het theater en lees graag. Het boek dat mij ooit het diepste raakte is De alchemist (Paulo Coelho). Het leidende thema daar is 'maktub': het staat geschreven, alles is er al.

Dat sluit naadloos aan bij hoe ik werk: ik kan zijn waar de pijn is. Waar jij bent, daar sluit ik aan. Ik zíe je, met alles wat er (niet meer) is. Alles mag er zijn: je bent al heel.

Opleidingen en Trainingen

 • Inleiding in de pre- en perinatale psychologie
  De Bakkerij; Expertise- en vormingscentrum Prenatale Psychologie.
  2019-2020. Rien Verdult. België

 • Prenatale en Postnatale hechtingstheorie 
  2017. Rien Verdult

 • Traumaheling integreren in de opvoeding met behulp van Aware Parenting 
  2017. Jurgen Peeters

 • Familieopstellingen met kinderen en jongeren 
  2015. Ingrid Dykstra

 • Mindful rouwen; aandachttraining waarbij men leert om alle gevoelens er te laten zijn. Ze horen erbij, ze zijn er immers toch al. Door ze aandacht te geven, krijgen ze ook bestaansrecht. Belangrijk is om te leren ze niet te verdringen en er niet in te verdrinken.
  2013. Gerda Caris

 • Toveren in het donker; het werken met verhalen en metaforen, aangevuld met middelen als tekenen of spel. Het accent ligt op de rol van het onbewuste als bron.
  2010. Joke Goudswaard

 • Systemisch werk; Werken met trauma, splitsing, integratie van delen en innerlijke heling in opstellingen
  2010. Margriet Wentink

 • Verlies in beeld; methodiek waarbij met behulp van materialen de verliessituaties van de cliënt wordt verbeeld. Het huidige (gezins)systeem wordt neergezet en de geschiedenis erbij geplaatst. Rouwtaken, het verliestrauma en het overlevingsdeel worden in beeld gebracht. De opgelopen schade en de schatten worden op deze wijze gevisualiseerd.
  2010. Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers

 • Alle Sterren van de Hemel; bordspel voor kinderen, jongeren en volwassenen, die een dierbare hebben verloren door de dood.
  2009. Daisy Luiten

 • Nabij blijven, training voor ervaren hulpverleners
  2008. Landelijk Steunpunt Rouw; organisatie voor hulp en advies bij verlies en rouw

 • Jong verlies; rouw bij kinderen van drie tot twaalf jaar. Hoe rouwen jonge kinderen, hoe uiten ze hun verdriet? Hoe kunnen we contact maken met hen en hen helpen in het omgaan met het verlies? Hoe kunnen we hierbij afstemmen met de ouder(s) en de verantwoordelijkheid bij deze ouder(s) laten? Wanneer moeten we ons zorgen gaan maken om kinderen? Hoe houden we onszelf in balans als het verdriet van kinderen ons raakt en we ons machteloos voelen?
  2007. Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers en Sabine Noten

 • Omgaan met verlies
  Geaccrediteerde post-hbo.
  2004-2006. Expertisecentrum 'Land van Rouw'.

 

Werkervaring

 • Praktijk Dans van de vlinder
  2006-heden

 • Lezingen door het gehele land (een aantal voorbeelden)
  Naarden
  Vrouwenbond Westland
  Verschillende kerkelijke organisaties
  Ouderavonden op basisscholen en Voortgezet Onderwijs (Westland, Den Haag, Purmerend, Wijk aan Zee)
  Kinderboekwinkel de Toverlantaarn Leeuwarden
 • Het geven van mindfulness workshops

 • Stiltewandelingen aan zee

 • Trainingen (een aantal voorbeelden)
  Kinderthuiszorg Den Haag
  Hospice Naaldwijk
  Palliatieve zorg Westland
  Stichting PCPO Westland
  Mediflex Utrecht
  Verschillende uitvaartondernemingen in het Westland en Den Haag
  Revalidatiecentrum Heliomare Wijk aan Zee
  Themadagen basisschool Purmerend

 • Gastdocent op ROC Albeda college Rotterdam voor
  kinderverpleegkundigen in opleiding
  2010-2015.

 • Mentor voor studenten van de opleiding ‘Omgaan met verlies’
  2009-2011. Land van Rouw